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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
Fecha : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
06/11/2018 |
Tipo de producción científica : |
Actividades de Difusión |
Autor : |
FEIPPE, A. |
Afiliación : |
MARIA ALICIA FEIPPE FERNANDEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Avances del proyecto: Desarrollo de tecnologías para aumentar la eficiencia en cosech - poscosecha y que contribuyan a la calidad de exportación de arándanos frescos. |
Fecha de publicación : |
2011 |
Fuente / Imprenta : |
Canelones (Uruguay): INIA Las Brujas, 2011. |
Páginas : |
32 p. |
Serie : |
(INIA Serie Actividades de Difusión; 650) |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Instituciones y Equipos técnicos participantes del Proyecto. Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA): Alicia Feippe, Facundo Ibáñez, Joanna Lado, Pablo Varela, Jorge Soria, Alejandro Fredes, Ana Paula Calistro, Carlos Pereira, Gabriela Prieto, Eliana Luque. Universidad de la República (UdelAR), Facultad de Química, Departamento de Ciencia y Tecnología de los Alimentos: Luis Alberto Panizzolo, Laura Maldonado. Unversidad Católica del Uruguay "Dámaso Antonio Larrañaga", Facultad de Enfermería y Tecnologías de la Salud: Rosana Martínez, María Virginia Vodanovich.
Instituciones responsables del financiamiento del Proyecto: Agencia Nacional de Investigación e Innovación (ANII), Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA).
Gremiales: Unión de Productores de Arándanos (UPROA). |
Thesagro : |
ARANDANO; COMERCIALIZACION; DESARROLLO DE UN PRODUCTO; DESARROOLO DE UN PRODUCTO; EVALUACION DE TECNOLOGIAS; MERCADEO; TECNOLOGIA; URUGUAY; VARIEDADES. |
Asunto categoría : |
-- F01 Cultivo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/615/1/18429050911162025.pdf
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Marc : |
LEADER 01607nam a2200241 a 4500 001 1003426 005 2018-11-06 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFEIPPE, A. 245 $aAvances del proyecto$bDesarrollo de tecnologías para aumentar la eficiencia en cosech - poscosecha y que contribuyan a la calidad de exportación de arándanos frescos. 260 $aCanelones (Uruguay): INIA Las Brujas$c2011 300 $a32 p. 490 $a(INIA Serie Actividades de Difusión; 650) 500 $aInstituciones y Equipos técnicos participantes del Proyecto. Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA): Alicia Feippe, Facundo Ibáñez, Joanna Lado, Pablo Varela, Jorge Soria, Alejandro Fredes, Ana Paula Calistro, Carlos Pereira, Gabriela Prieto, Eliana Luque. Universidad de la República (UdelAR), Facultad de Química, Departamento de Ciencia y Tecnología de los Alimentos: Luis Alberto Panizzolo, Laura Maldonado. Unversidad Católica del Uruguay "Dámaso Antonio Larrañaga", Facultad de Enfermería y Tecnologías de la Salud: Rosana Martínez, María Virginia Vodanovich. Instituciones responsables del financiamiento del Proyecto: Agencia Nacional de Investigación e Innovación (ANII), Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA). Gremiales: Unión de Productores de Arándanos (UPROA). 650 $aARANDANO 650 $aCOMERCIALIZACION 650 $aDESARROLLO DE UN PRODUCTO 650 $aDESARROOLO DE UN PRODUCTO 650 $aEVALUACION DE TECNOLOGIAS 650 $aMERCADEO 650 $aTECNOLOGIA 650 $aURUGUAY 650 $aVARIEDADES
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Esconder MarcPresentar Marc Completo |
Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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Biblioteca
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Identificación
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Tipo / Formato
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Clasificación
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Cutter
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Registro
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Volumen
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Estado
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
29/05/2017 |
Actualizado : |
29/05/2017 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
B - 2 |
Autor : |
PUPPO, L.; GARCIA, C.; GIRONA, J.; GARCÍA-PETILLO, M. |
Afiliación : |
L. PUPPO, Grupo Disciplinario de Ingeniería Agrícola, Unidad de Hidrología, Departamento de Suelos y Aguas-Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; CLAUDIO CESAR GARCIA GALLARRETA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; J. GIRONA, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Programa Uso Eficiente del Agua, Centre UdL-IRTA Parc de Gardeny, Edifici Fruitcentre, Lleida, Catalunya, España; MARIO GARCÍA-PETILLO, Grupo Disciplinario de Ingeniería Agrícola, Unidad de Hidrología, Departamento de Suelos y Aguas-Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay. |
Título : |
Determination of young olive-tree water consumption with drainage lysimeters. |
Fecha de publicación : |
2014 |
Fuente / Imprenta : |
Journal of Water Resource and Protection, 2014, v. 6, pp. 841-851. |
DOI : |
10.4236/jwarp.2014.69079 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
This article belongs to the Special Issue on Evapotranspiration.
Article history: Received 1 March 2014; revised 28 March 2014; accepted 21 April 2014. |
Contenido : |
ABSTRACT.
Information about olive-tree irrigation in sub-humid climates, as in Uruguay, is scarce. Water consumption of young olive trees, Arbequina variety, was measured for two years with six drainage lysimeters, protected from rain by an automatic rain-out shelter. Irrigation water volume and drainage of each lysimeter were measured daily and soil moisture was registered twice a week with neutron probe at four depths. Evapotranspiration (ETc) was calculated by volume balance. Data periods when available water descended below 50% or increased over 100% were eliminated, as those in which the stem water potential was below ?1.5 MPa. Water consumption values were averaged within 7- to 14-day periods, expressed in mm·d?1, and referred to a 2.5 × 5.5 m plantation framework without vegetation cover. There was a positive linear relation of the summer crop coefficient (Kc mid) with age, canopy cover percentage and canopy volume. Canopy cover percentage was the parameter which explained most of the variation of Kc mid, which ranged between 0.13 and 0.24, with 5% and 46% canopy cover, respectively. Full irrigation, associated to a good drainage resulted in a rapid growth of the young plants, bringing forward the start f full production period. This represents useful information for the adjustment of irrigation in olive-tree orchards, to accelerate growth with a rational and sustainable use of both water and
energy in Uruguay. |
Palabras claves : |
CROP COEFFICIENTS; EVAPOTRANSPIRATION; IRRIGATION REQUIREMENTS. |
Thesagro : |
BALANCE HIDRICO; EVAPOTRANSPIRACION; OLEA EUROPAEA L. |
Asunto categoría : |
-- |
URL : |
http://file.scirp.org/pdf/JWARP_2014062616310711.pdf
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Marc : |
LEADER 02343naa a2200253 a 4500 001 1057226 005 2017-05-29 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.4236/jwarp.2014.69079$2DOI 100 1 $aPUPPO, L. 245 $aDetermination of young olive-tree water consumption with drainage lysimeters.$h[electronic resource] 260 $c2014 500 $aThis article belongs to the Special Issue on Evapotranspiration. Article history: Received 1 March 2014; revised 28 March 2014; accepted 21 April 2014. 520 $aABSTRACT. Information about olive-tree irrigation in sub-humid climates, as in Uruguay, is scarce. Water consumption of young olive trees, Arbequina variety, was measured for two years with six drainage lysimeters, protected from rain by an automatic rain-out shelter. Irrigation water volume and drainage of each lysimeter were measured daily and soil moisture was registered twice a week with neutron probe at four depths. Evapotranspiration (ETc) was calculated by volume balance. Data periods when available water descended below 50% or increased over 100% were eliminated, as those in which the stem water potential was below ?1.5 MPa. Water consumption values were averaged within 7- to 14-day periods, expressed in mm·d?1, and referred to a 2.5 × 5.5 m plantation framework without vegetation cover. There was a positive linear relation of the summer crop coefficient (Kc mid) with age, canopy cover percentage and canopy volume. Canopy cover percentage was the parameter which explained most of the variation of Kc mid, which ranged between 0.13 and 0.24, with 5% and 46% canopy cover, respectively. Full irrigation, associated to a good drainage resulted in a rapid growth of the young plants, bringing forward the start f full production period. This represents useful information for the adjustment of irrigation in olive-tree orchards, to accelerate growth with a rational and sustainable use of both water and energy in Uruguay. 650 $aBALANCE HIDRICO 650 $aEVAPOTRANSPIRACION 650 $aOLEA EUROPAEA L 653 $aCROP COEFFICIENTS 653 $aEVAPOTRANSPIRATION 653 $aIRRIGATION REQUIREMENTS 700 1 $aGARCIA, C. 700 1 $aGIRONA, J. 700 1 $aGARCÍA-PETILLO, M. 773 $tJournal of Water Resource and Protection, 2014$gv. 6, pp. 841-851.
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